Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Pol de Mar

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
Sant Pol participa en un col·loqui sobre la normativa dels habitatges d'ús turístic

alcaldes euAmb el decret 3/2023, de regulació d’apartaments d’ús turístic, “la Generalitat va traspassar una responsabilitat molt gran als ajuntaments, a la vegada que va provocar una gran incertesa jurídica a propietaris que han fet unes reformes molt importants”. Així es va expressar Esther Torrent, presidenta de l’Associació d’Apartaments Turístics de Girona, en un diàleg dedicat al turisme i participat per alcaldes i alcaldesses de municipis turístics d’arreu de Catalunya que va tenir lloc aquest dijous al matí i en el qual hi van participar l'alcaldessa de Sant Pol, Montserrat Garrido, acompanyada de la regidora de Turisme i Fires, Mariona Massaguer.

Marian Muro, que fou directora general de Turisme de la Generalitat i de Turisme Barcelona, va coincidir en dir que aquesta normativa ha servit “per a justificar de manera populista la manca d’inversió pública en vivendes” i va criticar que no hi hagués debat amb les parts implicades abans de la seva publicació. Es va explicar que a l’exposició de motius del text legal se sap que a Catalunya hi ha 100.000 habitatges d’ús turístic, però només la meitat estan actius, cosa que implicava que la diagnosi utilitzada per al decret era errònia. Muro va considerar que el decret serà “tombat” per part del Tribunal Constitucional en el futur però, mentrestant, està obligant a una sèrie de mesures rellevants als municipis, de les quals molts alcaldes encara no en semblen ser conscients.

Uns i altres van coincidir en assenyalar que la decisió de la Generalitat de convertir els municipis en executors i inspectors de la normativa s’emmarca en un problema més ampli de delegació de responsabilitats que no ve acompanyada de més recursos. En aquest sentit es va tornar a manifestar que els ajuntaments gestionem els dèficits de tot el país des d’atribucions de responsabilitats que no ens pertoquen i sense recursos.

D'altra banda es va preveure que la campanya turística de 2024 serà, novament, “brillant i de rècord”, amb la previsió que el país torni a superar la marca dels 18 milions de visitants i 20.000 milions d’euros d’ingressos registrats l’any 2023. No obstant això, els municipis reclamen més coordinació i ajuts per part de les administracions supramunicipals per tal de fer front als reptes ambientals, socials i econòmics que se’ls generen.

Publicació 31.05.2024
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina