X
Pressupost Participatiu 2024
Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Pol de Mar

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
Sant Pol estrena una platja lliure de fum aquest estiu

L’Ajuntament de Sant Pol de Mar ha posat en marxa una prova pilot i ha habilitat l'estiu de 2022 una de les platges de la vila com a platja lliure de fum, entenent com a tal que no s'hi permetrà fumar a la zona de sorra ni de mar. 

L’àrea proposada és la platja de les Escaletes, una platja familiar amb alta ocupació durant el mes de juliol i agost, i on es concentren infants de curta edat. Diferents estudis han demostrat que inhalar fum del tabac de forma passiva comporta conseqüències per a la salut, especialment en infants.

Davant la polèmica que podria generar aquesta iniciativa, es vol puntualitzar que la franja litoral del municipi disposa de 4 Km de platja. D’aquesta manera, destinar una superfície de 225 metres de platja lliure de fum suposa posar a disposició del públic que opta per aquesta opció un 5,62% de l’espai disponible, la qual cosa tampoc representa cap excés. Així doncs, a la resta de platges, un 94%, es podria fumar lliurament.

De fet, són ja diversos els municipis que ja han implantat aquesta recomanació i l’experiència és molt positiva. A més, per tal de conèixer l'opinió dels vilatans i vilatanes sobre la creació d'aquesta primera platja lliure de fum a Sant Pol de Mar, el consistori va realitzar aquesta enquesta de valoració. Prèviament a la seva entrada en funcionament, l'Ajuntament també havia realitzat un sondeig obert a tota la població en el qual hi van participar 185 persones, 144 de les quals es van mostrar favorables a implantar la platja sense fum, mentre que 41 s'hi van posicionar en contra. Al sondeig previ hi van participar 115 dones (89 a favor de la mesura i 26 en contra), 65 homes (54 a favor de la platja sense fum i 11 en contra), i 5 persones no binàries (4 en contra i 1 a favor).

Un problema mediambiental i de salut pública

Segons dades del Departament de Salut de la Generalitat, a Catalunya es registren 9.030 morts anuals atribuïbles al consum de tabac (1 de cada 6 morts a Catalunya), la qual cosa suposa 25 morts cada dia. A més, un 70% de la població adulta de Catalunya NO fuma, i 9 de cada 10 persones declaren gaudir d’un entorn sense fum.

A més d’un problema de salut pública, el consum de tabac és també un problema ambiental, atès que cada any uns cinc bilions de burilles acaben al medi marí, on alliberen contaminants metàl·lics que provoquen alteracions en els sistemes dels diferents organismes marins i, conseqüentment, a causa de la seva ingesta, a l’ésser humà. Les burilles, a més, tarden una dècada a degradar-se.

Entre les competències municipals dels ajuntaments es recull la protecció del medi i la participació en la gestió de l’atenció primària de la salut, per la qual cosa, un dels objectius de la Regidoria de Salut és promoure i potenciar els estils de vida saludables i els beneficis d'una vida sense tabac amb la cura de les nostres platges lliures de fum i residus.

Amb l’objectiu de seguir sensibilitzant enfront d’aquest gran problema de salut que és el tabaquisme, es fa una crida a la col·laboració ciutadana per a respectar aquests espais naturals. D’aquesta forma, no sols col·laborarem amb les polítiques de conservació del medi ambient si no que podrem gaudir d’un ambient lliure de fum.

Per tot això, es proposa adquirir la responsabilitat per a dur a terme aquest projecte recomanant no fumar a les platges que estan identificades com a “Platges sense fum”.

Publicació 25.05.2022
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina