Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Pol de Mar

Inici | Àrea de Transparència | Precs, preguntes del Ple del 27 de maig de 2021
Precs, preguntes del Ple del 27 de maig de 2021
Obrir/tancar menú lateral

JxCAT

Pren la paraula el Sr. Alex Arozamena, portaveu del grup municipal, i en primer terme pregunta al Sr. Alcalde si podrà cedir la paraula a la regidora del seu grup Sra. Montserrat Garrido, per alguna pregunta en concret.

Concedida aquesta, passa a formular les següents preguntes:

1. Quantes sancions s´han interposat a conductors de patinets elèctrics des de l´aprovació en el ple municipal del passat 25 de març de 2021 de la nova normativa local per circular amb patinets elèctrics?

El Sr. David Hernández respon que en relació a les sancions imposades als patinets elèctrics que no ho sap, que no disposa de dades i expressa que si haguessin fet la pregunta per escrit tenia l´obligació de respondre i ara no ho porta.

 

2. Des de l´inici d´aquesta temporada de maduixes, hem vist que hi ha una nova caixa amb la que es comercialitzen les maduixes dels productors locals. En aquesta caixa s´indica en el seu lateral: “Maduixes de la Vallalta · Maduixes Km0 de productors locals Sant Cebrià de Vallalta”. Davant de la sorpresa que ens ha causat, tant a nosaltres com als productors de maduixes de Sant Pol com a la població, el fet que les maduixes dels productors de Sant Pol vinguin en caixes que publicita un altre municipi, hem intentat informar-nos. Des de l´Ajuntament de Sant Cebrià ens han informat que aquest projecte va endegarse a inicis de l´any 2020, encapçalat per l´Ajuntament de Sant Cebrià amb l´objectiu de sumar forces amb els Ajuntaments de Sant Pol de Mar, Sant Iscle de Vallalta i amb la possibilitat d´incorporar també Canet de Mar i Arenys de Munt. La proposta consistia en encarregar un disseny per potenciar les maduixes locals sota el nom de Maduixes de la Vallalta i posar aquest disseny a les caixes de maduixes dels productors locals. Aquest projecte va tirar endavant inicialment amb Sant Cebrià, Sant Iscle i Sant Pol, però es va paralitzar degut al confinament provocat pel Covid 19 a partir del març de 2020.
En el mes de Març de 2021, l´Ajuntament de Sant Cebrià va decidir reiniciar el projecte, contactant amb els municipis que inicialment també s´hi adherien. Sant Cebrià es va trobar en la situació que tant Sant Pol com Sant Iscle, Canet i Arenys de Munt van decidir no sumar-se al projecte, pel que finalment Sant Cebrià va decidir tirar endavant aquesta campanya de promoció de les maduixes locals en solitari, fent-se càrrec íntegrament del cost del disseny (que es va haver de readaptar per posar-hi únicament Sant Cebrià de Vallalta) i del cost de la primera tirada de caixes de maduixes amb la impressió. El cost total ha estat aproximadament de 6.000 €. Des de Junts ens preguntem perquè el Departament de Promoció Econòmica de Sant Pol no ha donat suport a aquesta campanya de promoció de la maduixa local, quan una part important dels productors són de Sant Pol? Considerem que és una campanya de comunicació potent i que el cost a assumir per cada municipi era relativament baix. Ara ens trobem amb unes caixes que promocionen únicament Sant Cebrià com a productor local de maduixes a la zona de la Vallalta. Finalment, fem també el prec que es parli amb l´Ajuntament de Sant Cebrià amb l´objectiu de modificar el disseny de la caixa i incloure també el municipi de Sant Pol com a productor local de maduixa, ja que considerem que ara és moment de donar suport als productors locals amb una campanya com aquesta que pot ajudar-los a diferenciar el seu producte i donar-li un valor afegit de cara al client.

La Sra. Anna Losantos contesta la segona pregunta exposant que es tracta d´una proposta que es va fer a iniciativa de Sant Cebrià però amb la complicitat de Sant Pol, Sant Iscle i Arenys de Munt. Sí que és cert que ara, fa uns mesos, la regidora de Promoció Econòmica de Sant Cebrià va dir que ells ho tiraven endavant. En aquell moment encara no es tenir clar si es podria celebrar la Fira de la Maduixa i nosaltres vam considerar que valia més esperar que la situació fos normal, com la resta de municipis.
El Sr. Arozamena demana poder intervenir i concedit el permís replica dient que creuen que aquesta campanya no hauria de tenir només a veure amb la maduixa. Quan s´encarreguen maduixes als productors locals, aquests fan servir aquestes caixes i, acaba essent una campanya que es posa a dins les cases de les famílies. Reitera el prec que cal que la caixa reflecteixi també Sant Pol com a productor local de maduixes.

Contesta la Sra. Losantos que està previst l´any vinent. I tota la campanya que s´ha fet de comerç que girava entorn de la maduixa, on hi ha hagut un sorteig, s´ha posat en valor la producció local. I que les caixes siguin totes iguals, reciclables i amb el mateix logo.

3. S´ha presentat a l´Ajuntament un projecte per edificar en el solar dels Tints. Ara mateix,aquest solar serveix d´aparcament per aproximadament 35 vehicles que hi aparquen durant el dia amb disc horari, i és l´aparcament que molts usuaris fan servir per anar a fer compres al centre del municipi.
-  Quina previsió hi ha perquè es deixi de poder utilitzar els Tints com a zona d'aparcament?
- Almenys durant el temps que durin les obres d´edificació del solar, es perdran aquestes 35 places d´aparcament. Quina alternativa d´aparcament es preveu oferir des de l´Ajuntament per suplir aquesta pèrdua de 35 places d'aparcament?

- Un cop s´hagin finalitzat les obres en el solar dels Tints, quina previsió de d´aparcament públiques hi haurà a la zona dels Tints?

El Sr. David Hernández explica que la previsió que no es pugui aparcar ara als Tints no la sap però informa que ja estem estudiant alternatives i n´hi ha una que és la plaça de l´Hotel. Encara no està decidit però s´està estudiant aquesta possibilitat. Pel que respecte al nombre de places respon que no ho sap.

El Sr. Arozamena replica al Sr. Hernández respecte la pregunta dels patinets elèctrics. Li dóna la raó respecte a que haguessin hagut de formular la pregunta per escrit i no ho van fer i li demana que agrairan que se´ls hi passi la informació respecte el nombre de sancions que s´han posat.

Segueix dient però que, volen fer palès que anant pel poble, dos mesos després d´entrar en vigor, anant pel poble visualitzem molts usuaris de patinets elèctrics que segueixen sense casc., 2 persones en un sòl vehicle i considera que si això és així es perquè no s´està multant el necessari. Incideix en que al c/ Nou i als Garrofers hi continua havent-hi molta gent sense seguir les normes establertes.

El Sr. Hernández corrobora que només ho fan quan no hi ha policia. I segueix dient que, de fet, al matí, hi ha un policia a l´alçada de “la Taverna” i ara no hi passa cap patinet contra direcció. Ara la policia ja no informa sinó que ja s´està multant i es compromet a passar-los-hi el nombre de sancions que s´han imposat.

Seguidament, la regidora d´urbanisme, Sra. Isabel Llari, respon en relació al projecte dels “Tints” i indica que encara no s´ha concedit llicència; sí que s´hi està treballant i s´han fet reunions conjuntes entre els redactors del projecte i els tècnics municipals per consensuar diverses qüestions.

Pel que fa al nombre de places d´aparcament no les pot dir. La iniciativa rau en la promotora privada que hi pugui haver. Fer una previsió és del tot difícil. Tant bon punt la llicència estigui atorgada els regidors poden demanar la informació que els interessi.

La Sra. Montserrat Garrido indica que té dues preguntes i un prec reflexió:
1. Com està la reparació del talús de Can Roca, després que el temporal “Glòria” se n´emportés un bon tros.
2. Fa setmanes que al mateix camí de Can Roca s´hi troben una gran quantitat de bosses d´escombraries, sembla que amb restes de plantes de “maria” i que no s´han tret .
I continua amb la següent reflexió:
“Des de Junts Per Catalunya volem fer una sèrie de consideracions, preguntes i precs a l´equip de govern en relació a la Seguretat:
Durant els últims mesos, a mesura que s´ha anat flexibilitzant el confinament, hem vist com cada cap de setmana venien a Sant Pol grups, bàsicament de joves, que han actuat amb total impunitat pel centre del poble mostrant actituds clarament incíviques.

A la zona de La Punta i a la platja de les Barques s´han produït a plena llum del dia i de forma reiterada botellons de joves sense respectar les mesures de seguretat mínimes i fent aldarulls que han dificultat la convivència amb la resta de la població que actua de forma cívica i respectuosa. Molts d´aquests grups de joves arriben amb tren a Sant Pol, on pugen i baixen del tren lliurament al no haver-hi una andana tancada, (espera que aquests fets no obliguin a tancar-la), i ha corregut la veu entre aquests grups que Sant Pol és un bon lloc per fer aquestes maleses, ja que la policia no els hi està a sobre.

Moltes famílies i gent gran s´han dirigit a nosaltres per mostrar el seu descontentament amb la seguretat durant les tardes i sobretot dels caps de setmana a la zona del centre del poble. Famílies que decideixen emportar-se els nens de la zona de La Punta perquè no vegin segons quin espectacle de joves que van clarament fumats o beguts a mitja tarda; gent gran que no se sent segura passejant o seient a descansar per segons quines zones quan es troben amb aquests grups.

Finalment, aquest cap de setmana s'ha traspassat una ratlla vermella que ja es veia a venir des de feia temps, hi ha hagut aldarulls greus i actituds incíviques a la zona de La Punta que han provocat que molts ciutadans hagin hagut de trucar a la policia per intentar posar ordre a la situació. Davant d´aquesta situació ens preguntem:
-  Per què s´ha estat tant permissiu amb aquests grups de joves incívics durant aquestes últimes setmanes?
-  La redacció del pla de Seguretat porta més de tres mesos de retard, quan fa que no és reuneix amb els representants locals que hi participen?
Portem 2 anys de Govern i més enllà de protocols i papers que se'ns presenta a la oposició, demanem una política real, efectiva i tangible en matèria de seguretat ciutadana.

La seguretat de tots plegats és una cosa que ens preocupa i per això demanem al regidor de seguretat ciutadana que apliqui aquells criteris que permetin resoldre, o ajudar a que no passin situacions com les viscudes durant les últimes setmanes. Dissabte passat jo estava al pas a nivell i vaig presenciar en directe tot aquest drama, vaig veure com arribava l'alcalde corrent i molt preocupat, i si hagués escoltat els comentaris de les persones que hi havien allà com alcalde no l'hi haguessin agradat. Des de Junts considerem que les campanyes de civisme i les crides a la responsabilitat dels joves i famílies del poble són mesures interessants per la conscienciació de la població sobre la problemàtica que s´està vivint, però considerem que bona part d´aquesta problemàtica ve generada per grups de joves que provenen d´altres poblacions, pel que s´han de prendre mesures sancionadores que facin entendre a aquests grups que els visitants al nostre poble son benvinguts, però han d´actuar amb civisme i respecte a les normes.
El nostre prec el fem al responsable / regidor i és que s'apliquin o es facin actuacions per vetllar per la seguretat ciutadana. (menys facebook o xarxes socials i més realitat). Alcalde que el regidor espavili, que amb la participació, els protocols i tants papers no ajuden gens amb la seguretat. Amb els patins molta festa per la ordenança, però es controlen? La gent el que vol és que es prenguin decisions i es resolguin els problemes i portem 2 anys de govern i amb Seguretat no veiem cap millora. Sabeu que el nostre grup, Junts per Catalunya, ens teniu al vostre costat per ajudarvos en el que calgui, però si que demanem que es preguin mesures serioses perquè és el que en demana la gent.

Per això exigim al responsable polític en matèria de seguretat d'aquest Ajuntament que prengui alguna decisió per millorar aquesta situació. Ara no valen excuses de que hi ha poca policia. S'aproven ordenances i no es fa el seguiment, o que s'instal·len radars que es treuen als 15 dies.. Fer publicitat d'actuacions que no son eficaces produeix frustració i en temes de seguretat que és molt important, encara més.

Per acabar Junts per Catalunya demanem al Govern Municipal que cada dia de la setmana, de 4 a 9 del vespre, hi hagi una patrulla activa a la zona de La Punta, fent el control i molestant a tota aquesta canalla fins que es resolgui aquesta problemàtica, que fa mesos els vilatans de Sant Pol patim i encara més la canalla que vol anar a jugar a la pista o a La Punta. Sant Pol ha de recuperar l'essència de poble tranquil i familiar. I això estic segura que ho compartim tots: govern i oposició.

El Sr. Alcalde passa la paraula en primer lloc a la regidora d´urbanisme i medi ambient Sra. Isabel Llari,perquè respongui les dues preguntes.
En primer lloc, aquesta explica que, pel que fa al talús, el projecte es troba en fase d´exposició pública. S´estan rebent els informes sectorials; l´últim que s´ha rebut és el de la Diputació que és del tot favorable.
Estem patint un endarreriment pel cost de l´obra. Vol recordar, però, que està finançat en un 75% i que el projecte segueix el seu curs procedent.
Vol recordar que el talús de Can Roca va ser conseqüència del temporal Glòria i segueix el seu curs. I, pel que fa a les restes, manifesta que ho comunicarà .

Intervé la Sra. Garrido dient que s´ha comunicat tant a la policia com a la brigada, que en tenen coneixement.

La Sra. Llari recorda que cal advertir als veïns que utilitzin els canals establerts.

En aquest punt, el Sr. Alcalde vol fer una observació referent a la intervenció de la

Sra. Garrido, per al·lusions. Indica que ell estava molt molest i la imatge va ser molt lamentable, però que els culpables son els que fan aquests actes i indica a la regidora que el regidor de seguretat ja s´espavila. Demana a la regidora un punt de respecte en les seves apreciacions, atès que aquest ja s´espavila, com tots els regidors d´aquest consistori que fan les seves funcions el millor possible.

Acte seguit, el Sr. Alcalde passa la paraula al Sr. David Hernández aquest comença dient: “ I tant que m´espavilo i més que l´anterior equip de govern. Aquests, ni protocol d´armes, ni pla director de la policia local, ni pla de seguretat, ni ordenança municipal de circulació, que des del 2000 estava caducada, imagina´t la feina feta: per tant, lliçons, poques.
Pel que fa a la afirmació que son gent de fora els que fan aldarulls, manifesta que no és cert: els que més salten son de Sant Pol. Atès que ell els coneix . Aquest ”bulo” que es tracta de gent de fora, res. També n´hi ha de Sant Pol. Que ell mateix els coneix.
Afirma que no s´ha estat permissiu i que no es toleraran situacions iguals o similars a les ocorregudes el passat cap de setmana, que ja fa setmanes que es produeixen, gent que no respecte, que salta per les barques, que fan botellons, no ho tolerarem.
Informa de les reunions mantingudes amb la plantilla de la policia local, l´alcalde i ell mateix, amb els caps de la policia i els mossos d´esquadra, per estudiar i trobar una solució.
Estem buscant solucions, de fet les avançarem: ja teníem previst un pla de reforç dels torns de les patrulles de la policia local i ara ja s´ha pres la decisió de destinar, des de la propera setmana i fins el 15 de setembre, dos escamots, atès que la policia amb els recursos ordinaris no ho pot assumir.
Ara bé, indica que ell també faria un altra reflexió: la prevenció policial no serveix de res si no s´inicien campanyes de corresponsabilització ciutadana i de civisme que comencen a casa,
Afegeix que s´estan prenent mesures perquè no torni a passar. S´ha demanat col·laboració a l´institut i també es demanarà a l´escola Sant Pau. S´estan fent campanyes de sensibilització i de civisme i ara a l´estiu se´n farà una que no tindrà final i que continuarà al setembre: sorolls, brutícia, masclisme, no consumir begudes alcohòliques a la via pública, etc. Expressa el seu malestar per les paraules que la regidora Sra. Garrido li ha dedicat. Expressa que a ell ningú l´ha d'espavilar i espera que retiri aquestes paraules. Prendrem mesures perquè no torni a passar.

Respon la Sra. Garrido que "no sé si ho has escoltat però he felicitat la iniciativa d´aquestes companyes de sensibilització. No pots negar, però, que n´hi ha molts de fora. El que demanem son fets realitzats i afegeix: de documents n´heu fet molts però després no s´apliquen: perquè els gossos al Parc del Litoral , per exemple, n´hi continua havent. De documents, com dius ‘n´heu fet molts però a data d´avui, el resultat no es veu i la gent està preocupada i cal ser realistes del que està passant a Sant Pol. Tu has dit que al matí hi ha un policia a la cantonada de la Riera i el felicita, però l´adverteix que a la tarda també passen els que van en patinet, en contra direcció, sense complir les normes. També he vist a la Punta 2 persones amb el mateix patinet, sense complir la normativa."
Reitera que cal ser realistes amb el que està passant. Ofereix el seu suport i manifesta que el seu grup, Junts per Cat, estarà al seu costat i conclou que el que explica el regidor no és el que està passant.

El Sr. Hernández respon que ell no ha dit que tots els que fan malifetes siguin només de Sant Pol i no de fora, has sigut tu que ho has dit. Ha dit que n´hi ha de Sant Pol i n´hi ha de fora. El que vol la regidora és un policia a cada cantonada i una càmera a cada cantonada i això no pot ser, i això és ser seriós. Continua dient que no farà un estat policial com ells farien. És impossible que la policia pugui estar a tot arreu al mateix moment i reconèixer-ho és ser seriós. I quan la policia arriba als llocs la gent ja ha corregit les infraccions. Estic d'acord en que les ordenances s´han d´aplicar i quan la policia ho veu es quan actua. Durant l´estiu, quan hi ha més afluència de gent, es fa un reforç, tal i com es feia abans.

La Sra. Garrido diu que li sap greu perquè el regidor afirma que han demanat coses que ells no han demanat.

Pren la paraula el Sr. Alcalde i avança que des de l´equip de govern vetllaran perquè Sant Pol sigui un poble segur i tranquil perquè la seguretat ens dona llibertat i li avança que per aquesta campanya demanarà a tots els grups municipals que s´hi involucrin i aportin idees i propostes per aquesta campanya que començarà a l´estiu i que s'allargarà tot l´any i que tindrà temàtiques diferents.

JUNTS PER SANT POL

El Sr. Parada, portaveu del grup intervé i manifesta que té una pregunta i una proposta/prec.

1.- He vist que a la CN-II, a l´aparcament del “Molí”, s´hi va cremar una furgoneta, fa uns 15 dies, i fa una setmana, un cotxe també cremat, i pregunta si es tracta d´una casualitat o si hi ha algú que es dedica a cremar cotxes.

El Sr. David Hernández respon que no ens hem de preocupar. Pel que l´ha informat la policia, es tracta d´una persona del Maresme que encara no tenen localitzada. Que no només ha passat a Sant Pol i que s´està investigant.

2.- Va preguntar, fa un parell de mesos, com ho havia de fer per presentar una proposta al ple per demanar una zona o una platja sencera sense fum, seguint el model d´alguna platja de Galícia, però ha estat buscant i no ha trobat cap model de redacció de proposta. Vol fer un prec de que l´ajuntament porti a aprovació una proposta de declarar que Sant Pol tingui una platja/sorra neta, fora brutícia, fora hams i sense fum.

Referent a les platges, la Sra. Gemma Olivé, regidora de platges, respon al Sr. Parada que té tota la raó, que està absolutament d´acord amb ell i que la setmana passada justament ella mateixa en parlava amb la tècnica de Medi Ambient i es va discutir sobre com es podria portar a terme. La idea seria començar per una zona, potser com una prova pilot.

Li diu que ho estudiaran i que li deixi un temps per pensar-hi. I que li intentarà donar resposta el més aviat possible perquè també està interessada en aquest tema.

PSC-AM

El portaveu, Sr. Enrique Abad, pregunta al Sr. Alcalde si des de l´ajuntament s´està finançant l´AMI. Existeix alguna partida per finançar aquesta associació?

El Sr. Alcalde respon que per finançar l´AMI no. Manifesta que l´ajuntament té la condició de soci i, com a tal, es paga una quota d´afiliats a l´associació.

Respon el Sr. Abad dient que creu que no s´ha de pagar res a aquesta associació, l´objectiu de la qual és la independència de Catalunya. És anticonstitucional i així ho creu ell. Ell està totalment en contra.

El Sr. Alcalde respon que aquesta és la seva opinió i que la d´ell és que sí que la podem pagar.

 
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina