Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Pol de Mar

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
Eleccions al Parlament Europeu | 9J 2024

9JEl 9 de juny els catalans estan cridats a votar a les eleccions europees per elegir, amb el conjunt de l'Estat, 61 eurodiputats del total dels 720 que formaran el nou Parlament Europeu. La campanya electoral començarà el 24 de maig i s'acabarà el 7 de juny i els col·legis electorals estaran oberts el diumenge, 9 de juny, de nou del matí a vuit del vespre.

On em toca anar a votar?
Es poden consultar totes les meses i locals electorals en aquest formulari de l'INE, sense necessitat de disposar de cap certificat digital. N'hi ha prou introduint la província, el municipi i el primer cognom.

La informació del col·legi electoral on ha de votar cada persona també està detallada a les targetes censals, que s'envien als domicilis fins al 21 de maig.

Cal sol·licitar el vot per correu
Des del 17 d'abril, els ciutadans que optin per votar per correu als comicis europeus poden demanar a qualsevol sucursal de Correus l’imprès de sol·licitud per certificar que exerciran aquesta modalitat de vot. Per fer-ho en persona, cal presentar a l’oficina l’original del DNI, del passaport o del carnet de conduir. Només en cas de malaltia o incapacitat, acreditades mitjançant un certificat mèdic oficial, pot fer la sol·licitud una tercera persona. Sol·licitar-ho telemàticament també és una opció, des de la pàgina web de Correus, però cal disposar de signatura electrònica. El termini per demanar el vot per correu es tanca deu dies abans de les eleccions, el 30 de maig.

Què rebràs a casa?
A l’imprès de sol·licitud per poder exercir el dret de vot per correu es demana que s'indiqui l’adreça postal on es vol rebre tota la documentació electoral. Es pot indicar el domicili habitual, però també el lloc de treball o qualsevol altra adreça. Després de fer la sol·licitud a Correus, es rep un sobre certificat que cal recollir en persona. Si en aquell moment ets al lloc indicat a la sol·licitud, hauràs d'anar a l'oficina de Correus a recollir-lo. Inclourà tota la informació electoral, és a dir: el certificat d'inscripció al cens, totes les paperetes amb les candidatures que es presenten als comicis de la teva demarcació i els sobres per dipositar el vot.

Com votar per correu?
Un cop confirmades les candidatures i rebuda tota la informació, per votar hauràs de dur el sobre amb la papereta a una oficina de Correus. Hauràs d'ensenyar el DNI quan dipositis el vot i, en cas que deleguis aquest pas a una tercera persona, haurà de tenir una autorització firmada amb una fotocòpia del teu document d'identitat. Els vots que es deixin a les bústies de Correus, és a dir, sense que es pugui verificar la identitat de qui els diposita, no seran vàlids. Per fer-ho, hi ha temps fins al 5 de juny, quatre dies abans que se celebrin les eleccions europees. Si has fet la sol·licitud, però no has enviat el sobre a Correus dins el termini o no has rebut la documentació, no podràs votar presencialment.

Els residents que viuen a l'estranger de manera temporal, però estan censats per votar a Catalunya, podran sol·licitar el vot a les oficines consulars entre el 16 d'abril fins a l'11 maig. En aquest cas, se'ls passa la documentació necessària perquè enviïn el vot a la seva mesa electoral —com a màxim el 5 de juny— a Catalunya per correu certificat.

Per saber en quin estat es troba la teva sol·licitud de vot per correu, pots consultar-ho en aquest formulari de l'INE.

Publicació 15.05.2024
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina