Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Pol de Mar

Curiositats
Obrir/tancar menú lateral
Personatges il·lustres o destacats al municipi
 • Modest Furest i Roca

  Fundador de l'empresa Vichy Catalán. S'instal·là al poble el 1918, comprà els terrenys de La Punta i encarregà, a Ignasi Mas Morell, el projecte del Passeig Dr. Furest o de la Punta, el 1922.

  Ignasi Mas Morell

  Arquitecte modernista nascut a Barcelona (del 1881 al 1953). Cosí d'Enric Morell, santpolenc de naixement, es construí una casa d'estiueig a Sant Pol on hi deixà nombrosos testimonis de la seva obra arquitectònica.

  Joan Coromines

  Un dels principals estudiosos de la lingüística romànica, amb una extensa obra de la qual en destaquen «Diccionario etimológico de la lengua castellana» i el «Diccionari etimològic de la llengua catalana». Visqué a la casa que comprà el seu pare, com a casa d'estiueig, que posteriorment es convertí en seu del consistori municipal i que finalment acabà esdevenint l'edifici de la Fundació Pere Coromines, que creà en homenatge al seu pare, el qual venerava, l'escriptor, economista i polític de les Corts, Pere Coromines.

  Perejaume Borrell

  Perejaume, pintor i poeta català nascut a Sant Pol el 1957. Viu i treballa al seu poble natal i part de la seva obra està exposada al Museu de Pintura de Sant Pol de Mar.

  A la dècada del 1970 inicià les seves primeres exposicions a la seva població natal, una època en la qual destaca la influència de les avantguardes històriques, fent del paisatge i la cultura catalana l'eix central de la seva obra i amb clares arrels surrealistes. El seu interès per la pintura ha transcendit el seu caràcter pictòric, esdevenint la seva obra poètica d'igual o més importància que l'anterior. Des dels inicis dels 80 portà a terme una àmplia producció que inclou llibres de poesia, assaig, crítica i catàlegs. Perejaume també és considerat deixeble de Joan Miró, i ha exposat a l'Espai 13 de la Fundació Joan Miró en diverses ocasions. 

  El 2005 fou guardonat amb el Premi Nacional d'Arts Visuals concedit per la Generalitat de Catalunya i l'any 2006 amb el Premi Nacional d'Arts Plàstiques concedit pel Ministeri de Cultura d'Espanya. El 2011 li atorgaren el Premi Ciutat de Barcelona de literatura en llengua catalana, el 2012 el premi Lletra d'Or i el 2012 el premi de la Crítica de poesia catalana. 

  Carme Ruscalleda

  Nascuda a Sant Pol de Mar, cuinera de reconeguda fama internacional i ambaixadora i promotora de la gastronomia catalana i maresmenca. Gran amant del poble que l'ha vist néixer i créixer.
  El 1988 creà, juntament amb el seu marit Toni Balam, el restaurant Sant Pau amb el qual el 2005 sumava 3 estrelles Michelin i que, el 2018 tancà les seves portes al públic. El 2004 obrí un segon restaurant Sant Pau a Tòkio amb el qual, el 2007, obtingué 2 estrelles Michelin i es convertia en la primera xef de l'Estat que aconseguia les dues estrelles a la vegada i en l'única dona del mon que sumava cinc estrelles d'aquesta prestigiosa guia. El 2010, junt al seu fill Raül Balam, va obtenir una altra estrella Michelin en reconeixement a la seva tasca al front del restaurant Moments de Barcelona.

  Altres guardons obtinguts han estat el Premi Nacional de Gastronomia 1998 i els tres sols de la guia Campsa i Repsol, el 1999.

Temes relacionats
 
Versió per imprimir
Pujar al principi de la pàgina