Sant Pol passa a la 'Fase 1' del desconfinament

dissabte, 16 Maig, 2020

El dilluns 18 de maig, Sant Pol de Mar passarà de Fase 0 a Fase 1 del desconfinament, després que l'Estat hagi acceptat la proposta de la Generalitat per actualitzar la situació dels municipis que formen part de les regions sanitàries de Girona, Lleida i la Catalunya Central.

El canvi de fase ve motivat perquè la nostra vila pertany a la regió sanitària de Girona, que comença a Canet de Mar i arriba fins a la frontera amb l'Estat Francès.

Aquest canvi de fase implica una sèrie de canvis en les restriccions que s'apliquen a la ciutadania. El fet de formar part de la Fase 1 comporta, principalment:

- La reobertura dels establiments comercials i locals tancats al públic per l’estat d’alarma, sempre que no superin els 400 m2 de superfície, amb mesures de prevenció i sense necessitat de cita prèvia.

- La reobertura de terrasses d’establiments d’hostaleria i restauració amb limitació al 50% de l'aforament, per a un màxim de 10 persones per taula i garantint una separació de 2 metres entre taules.

- L’obertura de biblioteques (per a préstec i devolució). En el cas de la Biblioteca de Can Coromines de Sant Pol, us avisarem quan estigui reoberta.

- Reobertura de museus, cinemes i teatres al 30% del seu aforament. 

- Reobertura d'hotels i establiments turístics, a excepció dels seus espais comuns.

- Es permet la mobilitat general dins la mateixa regió sanitària per les activitats autoritzades. No es pot anat a un municipi de fora de la regió sanitària excepte per causes justificades o de força major, que inclouen els desplaçaments als centres de treball per motius laborals, professionals o empresarials, l’assistència sanitària, la cura o atenció de persones amb necessitats i el retorn al domicili.

- Pel que fa a les segones residències, només s'hi pot anar si estan dins de la mateixa regió sanitària del domicili propi. Per tant, les persones de les regions sanitàries de Barcelona i metropolitanes que tinguin segona residència a Sant Pol encara no poden venir. Des de l'Ajuntament insistim en el compliment d'aquesta mesura.

- Es mantenen les recomanacions, a empreses i treballadors, de teletreball i de mesures de conciliació i reorganització per reduir la mobilitat per motius d’activitat laboral.

A més, altres qüestions de tipus general a tenir en compte en la Fase 1 són:
- No cal fer servir guants al carrer, però sí que és molt important rentar-se les mans abans i després de sortir al carrer, com a mesura de precaució.

- No és obligatori utilitzar mascareta al carrer, però és recomanable portar-ne sempre que es pugui, sobretot en espais tancats. Al transport públic és obligatori. No és recomanable en el cas dels nens de 0 a 3 anys.

- Es pot anar a comprar sense necessitat de cita prèvia i sense limitacions horàries. Cal respectar l’horari preferent de compra dels majors de 65 anys corresponent a les franges horàries de 10 a 12 h i de 19 a 20 h.

- Puc anar a veure el meu familiar/amic/veí a casa seva dins la mateixa regió sanitària del domicili propi mantenint la distància de seguretat i la resta de mesures preventives. No es recomana visitar les persones vulnerables (majors de 70 anys, persones amb malalties prèvies...). Cal evitar el contacte físic en general (petons, abraçades, etc.), sobretot amb les persones més vulnerables. També es permet en general l’assistència a domicili per tenir cura de persones.

- Puc quedar amb gent al carrer en grups màxims de 10 persones (aquest límit no s’aplicarà a persones que visquin juntes). S’hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene, com la distància mínima de seguretat de 2 metres, o establir mesures alternatives de protecció física, d'higiene de mans, etc. 24.

- Es poden fer reunions en l’àmbit privat, al meu domicili, associació, seu social o similar de com a màxim 10 persones. Es recomana, però, que les reunions es facin a l'aire lliure i seguint les mesures de seguretat.

- Podem estar-nos als espais comunitaris de l'edifici on vivim respectant la limitació de grups d’un màxim de 10 persones mantenint les mesures de seguretat (distància de 2 metres, absència de contacte físic...). Eviteu el contacte amb els elements comuns, com ara bancs o similars.

- Es pot anar a la platja, al bosc o als parcs en l’activitat d’esport o passeig, d’acord amb les limitacions del nombre de persones i les franges horàries permeses.

- Pel que fa a la limitació en la mobilitat específica als carrers, cal respectar les mesures de circulació habituals i les restriccions que es puguin establir puntualment d’horari o nombre de persones. A més, si camineu per la dreta sempre que pugueu, es redueix el nombre de creuaments amb altres persones.

Pel que fa a l'activitat comercial,
- Es pot anar directament a l’establiment, però sempre s’ha de garantir la distància de seguretat, i l’aforament màxim dins dels establiments serà del 30% de l’ocupació màxima. Cal cita prèvia per anar als concessionaris d’automoció, estacions d’ITV i centres de jardineria i vivers de plantes.

- Es pot anar a qualsevol establiment de qualsevol municipi limitat a la vostra regió sanitària, però es recomana fer-ho sempre a prop del domicili en el mateix municipi per evitar desplaçaments innecessaris i reduir el temps a l’exterior. Està especialment justificat comprar fora del municipi quan el producte no estigui disponible al mateix municipi.

- Els establiments han d’establir un horari d’atenció preferent per a majors de 65 anys, que ha de coincidir amb les franges horàries per fer activitat física o passeig d’aquest col·lectiu (de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores).

- Sempre cal garantir una distància mínima de 2 metres entre client i persona treballadora, i també entre aquestes. Només podrà reduir-se a 1 metre quan hi hagi elements de protecció o barrera. La distància de seguretat de 2 metres estarà senyalitzada de forma clara amb marques a terra o mitjançant balises, cartells i senyalització.

- No és obligatori, però sí recomanable l'ús de mascareta als establiments. En el cas de rebre un servei que no permet mantenir la distància de seguretat interpersonal, com són les perruqueries, els centres d’estètica o de fisioteràpia, tant el treballador com el client han d’utilitzar un equip de protecció (mascareta). En general, les persones treballadores de l’establiment han de portar-la si no es pot respectar la distància mínima de 2 metres amb els clients.

- Feu servir guants als establiments d’alimentació i a d’altres quan el comerciant us ho indiqui.

- Feu sempre un rentat o desinfecció de mans abans de sortir de casa i en tornar-hi.

- Són obligatòries la neteja i desinfecció dels establiments dos cops al dia, amb especial atenció a les superfícies de contacte més freqüents: panys de les portes, mostrador, mobles, mampares, màquines dispensadores, terra, telèfons...

- Als establiments que ja podien obrir (alimentació, productes de primera necessitat i farmàcies) s’han d’aplicar les mateixes mesures de seguretat per a clients i persones treballadores que en el cas dels establiments que reobren després del tancament al públic.

- Els productes només els pot manipular el comerciant. Els establiments d’alimentació es regeixen per les normes aplicades fins ara i es poden tocar els productes amb els guants que ha de facilitar el comerciant.

Quant a la restauració i l'hostaleria,
- Els establiments de restauració i hostaleria (restaurants, bars cafeteries i altres establiments de preparació o venda de menjars i begudes) poden obrir al públic les terrasses a l’aire lliure amb les condicions següents: Ocupació màxima del 50% de les taules (respecte a la llicència municipal), distància de 2 metres entre taules i agrupacions de taules, màxim de 10 persones juntes en una taula (o grup de taules). En cap cas es pot consumir dins del local.

- Els establiments de restauració i hostaleria poden vendre menjar i beguda que hauran de servir a les terrasses, que podran recollir els clients amb encàrrec previ o que es podran entregar a domicili. En cap cas es pot consumir dins del local.

- Es pot fer una comanda personalment a la terrassa o l’espai habilitat de l'establiments. Les comandes també es podran fer via telefònica i telemàtica tant per a l’entrega a domicili com per a la recollida. En el cas de fer la comanda per recollir-la a l’establiment, caldrà indicar l’hora de recollida. 

- L’establiment haurà de tenir un dispensador de gel hidroalcohòlic a l’entrada a disposició dels clients. També caldrà fer una neteja i desinfecció dels equipaments de la terrassa, en particular taules i cadires, entre un client i l’altre. S’han de fer servir prioritàriament estovalles d’un sol ús. S’han d’eliminar els productes d’autoservei com ara setrilleres, portatovallons, etc. Els elements auxiliars del servei s’han d’emmagatzemar en llocs tancats fora de les zones de pas dels clients i els treballadors. S’ha d’evitar fer servir cartes d’ús comú. S’ha de fomentar el pagament amb targeta i s’ha de desinfectar després de cada ús. L’ocupació màxima dels lavabos per als clients serà d’una persona (excepte necessitat d’assistència). S’hauran de desinfectar els lavabos, com a mínim, sis cops al dia.

Si voleu informació més detallada sobre què es pot fer i què no en la Fase 1 del desconfinament, podeu accedir a aquesta pàgina específica de la Generalitat de Catalunya.

Comparteix aquesta pàgina: