Coronavirus SARS CoV-2, informació a la ciutadania

dimecres, 11 Març, 2020

A continuació reproduïm els consells sanitaris i d'higiene, així com informació sobre aquesta malaltia, que ha difós el Departament de Salut de la Generalitat.
Tanmateix, podeu consultar les mesures preventives que es prenguin, tant a nivell local com general, en aquest enllaç.

Què és el coronavirus?
El SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones. Es va detectar per primera vegada el desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, a la Xina, i s’ha anat estenent a altres països.
Presenta una simptomatologia clínica similar a la de la grip, i el 80% dels casos són lleus. Els casos més greus generalment afecten persones grans o que pateixen altres patologies.

Com es transmet?
Es transmet principalment per les gotes respiratòries i pel contacte directe amb les secrecions. La transmissió per l’aire a distàncies més grans de 2 metres sembla poc probable. Té un període d’incubació d’entre 2 i 14 dies.

Quin és el risc d’emmalaltir?
En cas de contagi, la malaltia molt probablement serà lleu (malestar general, febre i tos). Com passa amb la grip, en el cas d’emmalaltir per coronavirus SARS-CoV-2, la majoria de nosaltres la passem a casa, sense cap complicació.

Quins són els símptomes?
Febre alta, tos, sensació de falta d'aire i/o malestar general.

En cas de tenir aquests símptomes, has de contactar amb el 061 Salut Respon, on faran una valoració del teu cas i t’informaran de les indicacions que has de seguir.

Què passa si m’han indicat aïllament al meu domicili?
En el cas que estigueu aïllats, no oblideu seguir les recomanacions específiques que us hagi indicat el professional sanitari per a vosaltres, el vostre cuidador i la família que viu amb vosaltres. L’objectiu fonamental de les mesures d’aïllament és evitar la propagació del nou coronavirus. L’OMS i la UE determinen la mesura d’aïllament per evitar que arribi a formar part del grup habitual d’infeccions respiratòries pròpies de l’hivern.

És important complir amb l’aïllament?
Aïllar-se a casa amb símptomes lleus, per indicació mèdica és una responsabilitat que té la ciutadania per evitar el contagi d’amics i veïns.

Què he de fer mentre duri l’aïllament?
En el cas que estigueu aïllats, no oblideu seguir les recomanacions específiques que us hagi indicat el professional sanitari per a vosaltres, el vostre cuidador i la família que viu amb vosaltres.

Calen mesures de protecció extraordinàries per evitar el contagi al carrer?
Recordeu, sobretot, que la millor manera d’evitar contagis, com en altres malalties infeccioses, és seguir les recomanacions següents:

No és necessari utilitzar la mascareta als espais públics si no és que us ho ha indicat un professional sanitari.

Si desitgeu més informació sobre aquest virus, podeu accedir al web del Departament de Salut clicant aquest enllaç.

 

Comparteix aquesta pàgina: