Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Pol de Mar

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
Junts per Catalunya: la força més votada a Sant Pol en aquestes eleccions al Parlament de Catalunya

La jornada electoral ha estat marcada per l'alta participació a la població i a la resta de Catalunya.

L'índex de participació al municipi ha estat d'un 86'89%. Un 2'54% més que a les darreres eleccions autonòmiques. Dels 3.746 votants que estaven cridats a les urnes, 3.255 han exercit el seu dret de vot. La força més votada ha estat Junts per Catalunya, qui ha obtingut un total de 1.309 vots, el que representa un 40% del total. Li segueix ERC amb 894, Ciutadans amb 386, la CUP amb 219, el PSC  amb 206, En Comú Podem amb 149, el PP amb 62, el PACMA amb 10 i Recortes Cero-Grupo Verde amb 2 vots. El total de vots en blanc ha estat 12 i els nuls 6

Tot i que la jornada electoral ha comptat amb més presència policial arreu del territori català, aquest dijous ha transcorregut sense cap incidència remarcable però amb llargues cues a la majoria de poblacions catalanes. El dia d'avui començava a les 9 del matí, moment on s'ha obert la sala Ainaud de Lasarte i la sala infantil de la Biblioteca de Can Coromines per exercir de col·legis electorals. A primera hora, els santpolencs i santpolenques ja feien cua per votar qui presidirà el Govern de la Generalitat. Durant tot el dia, el perfil del votant ha estat molt divers. Des de persones que votaven per primera vegada en unes eleccions fins a d'altres amb mobilitat reduïda que s'acostaven a les meses electorals malgrat la seva avançada edat.

A les 8 del vespre es tancaven els col·legis electorals. Un cop tancades les portes, s'ha procedit al recompte de vots. Tal i com marca la Llei Orgànica del Règim Electoral, aquest ha estat en veu alta i amb la presència dels partits polítics. El president de cada mesa s'ha encarregat de treure els sobres un a un i llegir el nom de la candidatura davant dels vocals, els interventors i els apoderats, que han estat designats abans per cada partit. Un cop s'ha acabat el recompte, s'ha hagut de comprovar que el nombre total de sobres coincidia amb el de votants assignats a cada mesa electoral. A continuació, sempre i quan no hi hagués cap protesta o reclamació, el president anunciava en veu alta els resultats.

Les paperetes trencades o retallades, amb missatges o estampetes s'han considerat vots nuls. Tanmateix, els sobres modificats o amb més d'una papereta no s'han comptabilitzat.  Tot i que l'escrutini general es realitza tres dies després, els resultats provisionals s'han apuntat a l'acta de l'escrutini, que s'ha entregat per duplicat. L'acta d'escrutini original l'ha portat el president de cada mesa, acompanyat per la policia local, al jutjat de la demarcació. Posteriorment, el jutge tindrà 10 hores per desplaçar-se personalment a la seu de la Junta Electoral que hagi de fer l'escrutini general per entregar la documentació. El dia que es fa l'escrutini general, es recompten els vots de les persones que viuen a l'estranger. En aquestes eleccions, a diferència de les autonòmiques del 2015, el vot des de l'estranger ha crescut en un 85%. El vot per correu, en canvi, ha baixat un 26%.

El resultat definitiu d'aquestes eleccions arribarà com a molt tard sis dies després d'aquest dijous.
 
Fotografies "Jornada electoral 21D"

Temes relacionats
Publicació 21.12.2017
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina