X
Pressupost Participatiu 2024
Notícies
Obrir/tancar menú lateral
L'associació santpolenca A tot drap assumeix la nova vicepresidència de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial

El passat 11 de gener a la Caseta del Motor de Sant Pol de Mar, es va reunir l'assemblea de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial. Entre d'altres acords, es va votar la renovació dels càrrecs federatius. La fins aleshores junta presidida per l'associació Amics de la Vela Llatina de Calella de Palafrugell  amb Pere de Prada, va donar el relleu a una nova junta presidida per de l'Associació Vela Llatina de La Cala de l'Ametlla de Mar amb Andreu Clarós. Els altres càrrecs escollits foren la vicepresidència per A tot drap de Sant Pol de Mar amb Víctor Martí, la secretaria per Arjau. Vela llatina de Cambrils amb Gerard Martí i la tresoreria per Bricbarca de Vilassar de Mar amb Xavier Rocher. Aquesta junta té un mandat de tres anys per portar a terme el projecte d'activitats aprovat.

Cal recordar que la Fundació de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni  Marítim i Fluvial, es va produir el 24 d'abril del 2005 a bord del vaixell Sant Ramon, amarrat al port de Mataró. Inicialment s'incorporaren a la federació, 7 associacions dedicades sobretot a la recuperació de la navegació tradicional a través de les embarcacions de vela llatina. L'arc geogràfic litoral anava de Cadaqués a Cambrils, amb una presència majoritària de les entitats de la Costa Brava, pioneres aviat farà 30 anys a l'hora de valoritzar aquest patrimoni cultural des de la societat civil, gràcies a la influència del model seguit a França, en concret al litoral de la Catalunya Nord.

La presència de la Federació ha permès fins ara posar en contacte i relligar el teixit associatiu del país implicat en la valorització del patrimoni marítim, impulsant l'extensió cap al sud, aconseguint un major equilibri territorial. Per aquest fet l'assemblea de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, ha fet confiança a dues entitats del Maresme i a dues de la Costa Catalana de Ponent, per ocupar els càrrecs de responsabilitat a la Junta. Aquest és símptoma de la feina ben feta fins ara per la Federació a la vegada que permetrà enfortir el pont de contacte que ja existeix amb entitats similars del País Valencià.

Avui la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial és fruit de la suma d'esforços en defensa del patrimoni marítim des del voluntariat i el compromís de treballar, coordinar i difondre un projecte comú entre les 9 associacions membres: A Tot Drap (Sant Pol de Mar),  Amics de la Vela Llatina de Calella de Palafrugell, Bricbarca (Vilassar de Mar), Arjau. Vela llatina de Cambrils, Associació Bellamar (Premià de Mar), Associació Vela Llatina de La Cala (Ametlla de Mar), Amics de la Vela Llatina de L'Escala, Patí Català Calafell i Amics de la Vela Llatina de Cadaqués.

Projecte activitats 2014

La principal raó de ser de la Federació és aglutinar i sumar els esforços de totes aquelles associacions que treballen en la defensa del patrimoni marítim i fluvial a Catalunya, de cara a construir una plataforma sòlida i potent que representi els interessos comuns davant de l'administració, les autoritats de Marina i qualsevol altre organisme amb qui calgui tractar per aconseguir els fins perseguits pels seus membres. Els objectius aprovats enguany són la consolidació d'un calendari d'activitats a nivells de tot el país que potenciï i doni a conèixer les trobades i altres festes on participen les entitats federades.

Seguint el rumb marcat al 2012 on es participà a la Bretanya al festival Douarnenez Temps de féte, també enguany s'ha volgut mantenir la vocació d'ambaixadors de la nostra cultura marinera, viatjant més enllà de les fronteres estrictes del Principat. En resposta a la invitació rebuda, a l'assemblea de Sant Pol es va aprovar la participació d'embarcacions i tripulacions al festival Escàle a Sète (França), una de les festes dedicades al patrimoni marítim més importants de la Mediterrània que es celebra la propera Setmana Santa. També es va acordar traslladar-se a Múrcia a l'estiu per respondre positivament a la invitació feta per la Asociación Vela Latina de la Manga del Mar Menor.

Finalment destacar que la nova junta també va rebre l'encàrrec de l'assemblea de  continuar les línies de col.laboració engegades i en curs, a la vegada que remarcà la necessitat d'ampliar el nombre d'associacions adherides a la federació a través d'establir contactes amb les possibles entitats candidates a formar-ne part. Tot plegat permetrà assolir els objectius de la Federació com són la protecció, conservació i difusió de la cultura i el patrimoni marítim i fluvial de Catalunya; la recuperació, restauració, recuperació i conservació d'embarcacions tradicionals; la pràctica i difusió de la navegació tradicional o el foment de l'ús social del patrimoni marítim i fluvial i la seva dinamització.

Publicació 31.03.2014
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina