X
Pressupost Participatiu 2024
Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Pol de Mar

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
Vuit municipis del Maresme insten la Generalitat a legislar sobre l'ús de les pistoles elèctriques

Llavaneres va reunir ahir els ajuntaments que tenen o fan servir aquestes armes per obrir un debat públic

Les policies locals de set municipis del Maresme que disposen de pistoles elèctriques les continuaran fent servir fins que el Parlament de Catalunya no en reguli l'ús. Així ho van decidir ahir els alcaldes i els caps dels cossos de seguretat municipals reunits a l'Ajuntament de Llavaneres. Són Arenys de Mar, Caldes d'Estrac, Dosrius, Montgat, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt i Sant Andreu de Llavaneres. Aquests municipis i també Cabrera de Mar, que en aquests moments no fan ús d'aquestes pistoles, insten la Generalitat a obrir un debat global sobre el model de seguretat a Catalunya i a impulsar una nova llei de policia -l'actual és de 1991- que reguli definitivament l'ús de les pistoles elèctriques, tal com ha reclamat també el Síndic de Greuges. La trobada es va celebrar per iniciativa de l'alcalde de Llavaneres, Joan Mora, que defensa que cal actuar de manera unànime.

Representants dels municipis del Maresme amb policies locals que disposen de pistoles elèctriques es van reunir ahir al migdia a l'Ajuntament de Llavaneres amb l'objectiu de posar en comú la conveniència o no de continuar fent ús d'aquestes armes, tal com defensen les policies locals afectades.
La trobada es va fer arran de la carta que va enviar als municipis afectats la Direcció General d'Administració de Seguretat de la Generalitat de Catalunya, arran d'un informe del Síndic. A l'escrit, es demana als ajuntaments, "amb absolut respecte a l'autonomia local", que considerin "dictar les oportunes resolucions per a la suspensió temporal d'ús d'aquestes armes o la suspensió de la seva adquisició a l'espera del grup de treball creat en el si del Parlament de Catalunya".
El responsable d'Assessorament i Assistència de la Subdirecció General de Coordinació de la Policia de Catalunya, Feliu Guillaumes, va explicar, ahir a Llavaneres, com funciona una pistola elèctrica i va informar que en quatre anys d'ús, només s'ha fer servir vuit cops. En la majoria de casos l'arma és dissuasiva i no s'acaba accionant, segons va assegurar Guillaumes, que va recordar que els agents que fan la formació per poder portar les pistoles elèctriques reben una descàrrega per obtenir el títol.

Carta a la Generalitat
El següent pas, ara, serà la redacció d'una carta conjunta al departament d'Interior de la Generalitat per reclamar que s'obri un debat públic sobre l'ús de les pistoles elèctriques. Un cop consensuada entre els municipis maresmencs afectats, la carta s'enviarà a la resta d'ajuntaments catalans que també disposen d'aquests dispositius.
En la trobada d'ahir, a més, es va manifestar el compromís de tirar endavant una jornada de treball a nivell de tot Catalunya per debatre aquesta qüestió amb experts en la matèria.
D'altra banda, a la reunió, els responsables municipals van defensar la necessitat de fer un pas més per unificar les policies locals i els Mossos d'Esquadra.

Assistents a la reunió
A la reunió van assistir per part d'Arenys de Mar, l'alcaldessa Annabel Moreno, i el cap de la Policia Local, Sebastià Górriz; de Caldes, l'alcaldessa Rosa Pou, el regidor de Governació, Joan Baró, i el cap de la Policia Local, Joan Sánchez; de Dosrius, l'alcalde Marc Bosch de Dòria, i el cap de la Policia Local, Javier Sobrado; de Montgat, el regidor de Governació, Raül Abad, i el sotsinspector de la Policia Local, Josep Sarabia; de Sant Pol, l'alcaldessa Montserrat Garrido, i el sergent en cap Josep Maria Barba; de Sant Vicenç, el cap de la Policia Local, Josep Bellonch; i de Llavaneres, l'alcalde Joan Mora, i el sergent de la Policia Local, Joan Carles Matamala. També hi va assistir el cap de la Policia Local d'Argentona, Pere Anglada, i el cap de la Policia Local de Cabrera de Mar, Josep Samon; en tots dos casos, els consistoris han decidit no fer servir les pistoles elèctriques. Finalment, estava convocat però no va assistir-hi, Premià de Mar, que tampoc té en servei aquests dispositius.
Segons l'informe del Síndic, en total a Catalunya, hi ha 31 municipis que disposen de pistoles elèctriques. Al Maresme, són un total de deu municipis, dels quals tres no les fan servir.

Temes relacionats
Publicació 27.05.2016
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina