Ajuntament de Sant Pol de Mar
Notícies

Cinc institucions del Maresme - el Museu de Pintura de Sant Pol de Mar, l'Espai d'Art i Creació Can Manyé d'Alella, la Sala d'exposicions Espai Casinet del Masnou, el M|A|C Mataró Art Contemporani, i la Fundació Palau de Caldes d'Estrac - han impulsat de manera conjunta el nou projecte de Perejaume Guardar a fora, que en paraules de l'artista, ve a ser una exposició trencada en llocs i uns llocs articulats per les obres que s'hi exposen. La iniciativa, comissariada per Jaume Coscollar, visibilitzarà al Maresme un intent de celebració de l'espai i la cultura i es podrà visitar del 5 al 17 de juny.

Per tal de poder fer un recorregut per cadascun dels espais que conformen aquesta exposició comarcal, el proper diumenge 6 de juny s'ha organitzat un autocar per fer una sortida matinal que permeti visitar-los a tots els santpolencs i santpolenques que ho desitgin. Cal inscriure's aquesta setmana a info@museusantpol.cat (places limitades!)

El Maresme com a camp
La mostra arrenca amb l'acte de daurar un femer en un dels horts de les Cinc Sènies de Mataró. Una altra obra específicament agrària és l'acció de Regar el mar que s'exposa al Cinema La Calàndria del MasnouMaresme és la intervenció suberosa del tronc d'una palmera indiana, als Jardins del Pla a Sant Pol. Pel que fa a les sales d'exposicions, a Can Manyé d'Alella es presenten dues obres pedestres: Picarols i El mar a peu. Mentre que a la Fundació Palau de Caldes s'hi exposen, conjuntament i amb cura, 26 dibuixos de sols seguits d'una projecció: Encendre el mar. 

Espais i dates:
Alella - Can Manyé (Riera Fosca, 42) | 05.06 - 25.07
Caldes d'Estrac - Fundació Palau (Riera, 54) | 05.06 - 17.10
El Masnou - El Masnou ArtsVisuals (Cinema La Calàndria)| 05.06 - 17.06
Mataró - M|A|C Mataró Art Contemporani - Les Cinc Sénies (cruïlla Camí del Mig i Camí de Can Redéu) des del 04.06. Presó | 12.06
Sant Pol de Mar - Amics de les Arts - Jardins del Pla (C/ AbatDeàs, 20) des del 05.06
 
Agenda d'activitats relacionades amb l'exposició:
04.06.21 | 19h Obertura a les Cinc Sénies de Mataró
05.06.21 | 12h Paraules comarcals amb Anna Maluquer, Jaume de Coscollar i Perejaume a la Fundació Palau de Caldes d'Estrac
06.06.21 | d'11h a 14h. recorregut amb autocar des de cada municipi.
06.06.21 | 13h Foradir al Cinema la Calàndria del Masnou amb Joan Puigdefàbregas, Jaume de Coscollar i Perejaume
12.06.01 | 21h Projecció de la dauradura. La Presó, Mataró
22.06.21 | 21h L'arboricultor Monòleg de Perejaume dit per Paula Blanco a l'Espai d'arts escèniques Casal d'Alella
04.07.21 | 20h   L'arboricultor Monòleg de Perejaume dit per Paula Blanco al Centre Cultural de Sant Pol.
 
Reserves per al recorregut en autocar des de Sant Pol a info@museusantpol.cat
 

Les 6 intervencions de Perejaume a 'Guardar a fora'

 

L'obra de Perejaume no deixa mai indiferent i la seva última creació és un pas més en la recerca dels límits creatius de l'artista. 'Guardar a fora' és un cant a l'oblit, un intent de donar a aquest concepte un to positiu. "Recordar és guardar a dintre i oblidar es guardar a fora, però amb la confiança que les coses, a fora, també perduren", explica. Una de les peces que millor explica aquest concepte és 'Femer', ubicat en un camp agrícola de les Cinc Sènies de Mataró. "El femer és un bon model de com gestionem la memòria perquè hi ha continuïtat de vida", argumenta. L'obra és un femer daurat que de lluny pot semblar un paller per tal de simbolitzar en una mateixa peça els dos gran elements del món agrari. Aquesta gestió de l'oblit, explica l'autor, confronta justament els femers agraris amb els arxius acadèmics. L'agrari, diu, és un model molt més "hàbil" perquè el femer "no carrega amb el passat, sinó que el reprèn cada vegada". El femer, afegeix, representa un punt de desaparició de tot i de la posterior represa.'Femer' és una de les cinc intervencions que Perejaume ha fet en diferents municipis del Maresme en una mostra "trencada" al llarg del territori i que li ha permès unir en una mateixa exposició materials molt heterogenis i amb un gran marge per a la creativitat. Per a l'autor ha estat un "privilegi" poder actuar sobre el "món físic".

Com en el propi nom de la mostra, 'Guardar a fora', Perejaume planteja una altra paradoxa a 'Regar el mar', una instal·lació de ferro mar endins que el mes de setembre va posar una vintena de grans aspersors sobre l'aigua per "alçar el mar" i "equilibrar" una comarca presidida per la serralada. El procés creatiu es pot veure ara al cinema La Calàndria del Masnou.

A la Fundació Palau de Caldes d'Estrac, Perejaume hi exposa 24 dibuixos de sols que remeten a "l'obsessió" maresmenca de veure'l sortir sobre el mar.

A Sant Pol de Mar, municipi de l'autor, s'hi ha instal·lat una peça "discreta" però "entranyable" que a través d'un tros de suro a l'escorça d'una palmera pretén unir la Vallalta amb el Maresme més marítim.
  

La darrera obra, a l'extrem sud de la comarca, és a Alella, on Perejaume hi ha fet una doble intervenció. 'El mar a peu', una translació a la sorra de les "ditades" que dibuixa la superfície del mar quan està tranquil, i 'Gran sonall', una peça sonora feta amb sandàlies i picarols que representa "l'expressió compartida" de qui camina i el so que articula la superfície que trepitja.La mostra es pot recórrer de manera completa des d'aquest dissabte i fins al 17 de juny, tot i que algunes de les peces es podran veure durant més temps.

Publicació 31.05.2021