X
Pressupost Participatiu 2024
Notícies
Obrir/tancar menú lateral
La justícia avala la no admissió d'un infant sense vacunar a la llar d'infants Pi del Soldat

La magistrada defensa que el dret dels progenitors a no vacunar el seu fill no pot superar el dret a la salut de la resta dels infants.

El jutjat contenciós administratiu número 16 de Barcelona ha donat la raó a l'Ajuntament de Sant Pol de Mar per denegar la matriculació a la llar d'infants municipal Pi del Soldat a un infant que no estava vacunat. El passat 8 de gener, la magistrada Laura Mestres va emetre una sentència on defensava que la decisió dels progenitors de no vacunar al seu fill és una «opció minoritària que pretén sobrepassar el dret a la salut de la resta de nens i les seves famílies». La sentència sorgeix arran de la denúncia que va interposar la família del menor el passat 31 de maig contra el l'ajuntament per negar la matriculació al seu fill sense vacunar.

La família argumentava que la decisió del consistori vulnerava el seu dret a la llibertat ideològica, a la dignitat de la persona, a la integritat física i a la prohibició de discriminació. En aquest sentit, la jutgessa sosté que no s'ha vulnerat la llibertat ideològica de la família perquè "ningú no ha obligat a vacunar el seu fill" i ha pogut escollir lliurement.  El que Mestres sosté és que no és admissible que la resta d'infants i famílies assumeixin les conseqüències i riscos de la seva decisió.

Perills d'evitar la vacunació

Durant el judici, el consistori santpolenc va comptar amb el testimoni del cap de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Carlos Rodrigo Gonzalo de Llíria, qui va explicar que les llars d'infants són «llocs de risc on es poden contreure determinades infeccions pròpies de la condició dels nens, que són molt petits i estan en procés de vacunació, per això són més vulnerables».

En la sessió celebrada, aquest expert en vacunació també va refutar els arguments i documents presentats pels demandants on s'exposava que «els perjudicis de vacunar el menor superen els beneficis». Tanmateix, Rodrigo va afirmar que «cap institució pública, govern, administració pública, ni comitè o societat científica o de l'àmbit de la salut de reconegut prestigi dóna suport a la tesi dels antivacunes, sinó al contrari».

La sentència també recorda el cas d'un nen amb diftèria a Olot (Girona), que va morir contagiat per diftèria després que els seus progenitors decidissin no vacunar-lo.

Publicació 16.01.2019
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina