X
Pressupost Participatiu 2024
Notícies
Obrir/tancar menú lateral
Avui 4 de febrer: Dia mundial contra el càncer.


Dia Mundial contra el Càncer: nou falsos mites

Recull d'algunes de les falses creences més esteses entre la població i entre els pacients

El dilluns 4 de febrer és el Dia Mundial contra el Càncer. Enguany, la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC) dedica la jornada a trencar falsos mites que envolten la malaltia.

L'Institut Català d'Oncologia i el Departament de Salut han recollit algunes de les falses creences més esteses entre la població i també entre els pacients.

Els falsos mites més freqüents

Si algun dels meus progenitors ha tingut un càncer, jo també el patiré
NO. El càncer en general no és hereditari. Només en alguns casos (menys del 5-10%) pot haver-hi una predisposició hereditària a desenvolupar el càncer.

El càncer és una sentència de mort
NO. Actualment més de la meitat dels pacients de càncer superen la malaltia. Això és conseqüència, sobretot, dels programes de detecció precoç.

El destí és el que marca patir o no un càncer. No puc fer res per evitar-ho
NO. Molts estudis han demostrat que un estil de vida saludable redueix significativament el risc de desenvolupar un càncer; en canvi, els hàbits nocius augmenten les possibilitats de patir-ne un. 

Els microones o l'estrès provoquen càncer?
NO. Fins ara cap investigació científica ha demostrat que aquests factors provoquin càncer.

L'ús de desodorants, certs sostenidors o haver rebut un cop al pit poden provocar càncer de mama?
NO. Actualment, cap investigació científica ha demostrat que el càncer de mama estigui relacionat amb algun d'aquests factors. Sí que s'ha observat que el sobrepès o l'obesitat després de la menopausa, fer poc exercici físic i l'excés de consum d'alcohol augmenten les probabilitats de desenvolupar aquest tumor.

El càncer sempre provoca dolor
NO. El càncer, en general, no presenta símptomes en les fases inicials, ni tan sols dolor; per això és important seguir les recomanacions d'hàbits de vida saludable i participar en els programes de detecció precoç.

Algunes herbes medicinals em poden curar el càncer
NO. Les herbes medicinals poden ajudar a portar millor la malaltia. Per curar-la, però, és imprescindible seguir el tractament indicat, que és el que ha demostrat evidència científica.

Sóc culpable del meu càncer
NO. En cap cas tenir propensió a la tristesa, la malenconia o la depressió no té res a veure amb les probabilitats de patir un càncer.

Si no sóc positiu, no em curaré
NO. El malalt té dret a estar enfadat i trist. El que és més important és que segueixi els consells del metge i no abandoni els tractaments.

Font: Gencat

Publicació 04.02.2013
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina