Ajuntament de Sant Pol de Mar
Punts d'interŔs
 • Responsable: Parr˛quia de Sant Pol de Mar

  Tel: 93 760 07 60

  Horari: Cal fer reserva prŔvia, adrešant-se a la Regidoria de Turisme per tal de concertar dia i hora. No Ús una visita guiada, sinˇ una obertura de portes per a poder veure'n l'interior.

  Misses:
  17 de novembre(11h).
  13 de desembre (11h).

 • Al capdamunt del turonet situat a l'est de la poblaciˇ s'alša l'Ermita de Sant Pau, que ofereix al visitant una panorÓmica excelĚlent de la costa del Maresme, que arriba fins a Barcelona capital i que, quan hi ha bona visibilitat, permet veure el Montju´c. 

  La capella de Sant Pau conformava un dels elements de l'antic monestir de Sant Pol del Maresme, el qual va donar posteriorment origen i nom a la vila de Sant Pol de Mar. 
  Sembla ser que el monestir ja existia des del segle X, ja que els primers documents que en fan referŔncia daten del 955 dC i certifiquen la consolidaciˇ d'aquest complex religiˇs, del qual tan sols en conservem aquesta peculiar ermita, que fou constru´da al segle XI.

  Al segle XIII el monestir fou cedit a l'orde dels cartoixes d'Escaladei, aquest orde comptava amb privilegis procedents dels vescomtes de Cabrera, fet que va comportar un gran creixement patrimonial i que es fusionÚs amb la cartoixa de Montalegre a Tiana. La cartoixa va arribar a comptar amb scriptorium i biblioteca, a mÚs que el prior tinguÚs potestat per decidir els llibres que comprava el rei. Per˛ aquesta etapa d'esplendor s'acabÓ quan, degut a les pestes i les guerres civils, els frares van haver de marxar a mitjans del segle XV.

  Malgrat que a finals del segle XVI s'iniciÓ la seva recuperaciˇ, d'aquella fructÝfera etapa en conservem ben poc.

  El conjunt presenta una superposiciˇ d'estils, des del perÝode visig˛tic fins al segle XVIII. L'ermita Ús del segle XI, d'estil romÓnic, tot i que de l'edifici original sols en queda l'absis i una de les finestres de la fašana nord, la casa Ús del segle XVII i els 3 absidioles, que son interiors i irregulars, del segle XVIII.
  L'espai interior l'ocupa una ˙nica nau coberta amb volta de canˇ lleugerament apuntada que descansa sobre dos arcs formers i un absis semicircular que enllaša amb la nau mitjanšant un arc de mig punt. Interiorment l'absis presenta tres nÝnxols irregulars, de punt rodˇ, oberts amb finestres d'Ŕpoca tardana. 
  Exteriorment la part mÚs antiga, sense arrebossat, mostra carreus irregulars i materials cerÓmics  aprofitats de l'Ŕpoca romana. L'absis s'ornamenta amb un fris d'arquets a la manera llombarda, que va ser realšat quan va esdevenir torre fortificada. En Ŕpoca moderna s'allargÓ la nau pel cantˇ de ponent i s'alšÓ amb una torre amb dues espadanyes.
  La part mÚs important a nivell artÝstic Ús la cambra romano -visig˛tica, del segle VI, situada al soterrani de l'ermita a mode de cripta. ╔s una cambra rectangular amb una arcada central, quatre arcosolis laterals posats dos a dos a cada banda i teules romanes que fan de dovelles a l'arcada. ╔s potser la ˙nica construcciˇ tant antiga que es conserva Ýntegra a tota la comarca i una de les poques de Catalunya.
  L'interior del conjunt alberga una imatge de l'ap˛stol Sant Pau, obra de Joaquim Renart i un retaule barroc del segle XVIII, dedicat a Sant Pau.
  Edifici catalogat com a BÚ cultural d'InterŔs Nacional del patrimoni catalÓ i BÚ d'InterŔs Cultural del patrimoni espanyol.

 • Galeria d'imatges

 • Adreša
  Plaša de Sant Pau, s/n
  08395 Sant Pol de Mar Barcelona